Hypotheek-Rente.org

Hypotheek vormen


Op deze pagina treft u een overzicht van de verschillende hypotheekvormen die we kennen. Bij elke hypotheekvorm treft u de bijbehorende informatie en uitleg. Combinaties tussen hypotheekvormen behoren ook tot de mogelijkheden. Maar welke hypotheekvorm u ook kiest, u betaald altijd rente.


Annu´teitenhypotheek
Wanneer de hypotheekrente hetzelfde blijft, betaalt u een vast maandelijks bedrag aan de hypotheekverstrekker. Dit is de zogehete annu´teit. Het maandbedrag wat betaalt dient te worden bestaat uit rente en een gedeelte aflossing. Tijdens de looptijd van het contract zal de onderlinge verhouding wijzigen. Zo betaalt u in het begin veel rente maar na een langere periode zult ook steeds meer aflossen. Met deze hypotheekvorm is de hypotheek gegarandeerd afgelost aan het einde van de looptijd.

Lineaire hypotheek
In deze hypotheekvorm betaalt u maandelijks een deel aflossing en een deel rente. Het bedrag dat u betaalt bij een lineaire hypotheek is iedere maand gelijk. Hierdoor dalen zowel de hypotheekschuld als de rente in een "lineaire" rechte lijn. Ook in dit geval is de hypotheek gegarandeerd volledig afgelost aan het einde van de looptijd.

Bankspaarhypotheek
In dit geval spaart of belegt u voor de aflossing van de hypotheek (belastingvrij in box 1). U kunt sparen op een bankspaarrekening welke is gekoppeld, de zogehete "spaarrekening eigen woning" afgekort de SEW. In dit geval profiteert u maximaal van de hypotheekrenteaftrek omdat u niet rechtstreeks aflost op uw hypotheek.

Spaarhypotheek
De spaarhypotheek wordt gecombineerd met uw levensverzekering. De maandlasten bestaan dan ook uit de premie van de levensverzekering en uit rente over het hypotheekbedrag. Ook in dit geval lost u niet rechtstreeks de hypotheek af en profiteert u dus maximaal van de hypotheekrenteaftrek.

Beleggingshypotheek
Bij deze hypotheekvorm is het de bedoeling dat u belegt om aan het einde van de looptijd de hypotheek af te lossen met het opgebouwde kapitaal. In dit geval profiteert u ook maximaal van de hypotheekrenteaftrek aangezien u niet direct de hypotheek aflost. Beleggen kan via een levensverzekering of een daarvoor bestemde beleggingsrekening.

Spaarbeleggingshypotheek
Deze hypotheekvorm wordt ook wel hybride hypotheek genoemd. Het is een combinatie tussen beleggingshypotheek met levensverzekering en een spaarhypotheek. Tijdens de looptijd van de hypotheek kunt u de verhoudingen tussen beleggen en sparen aanpassen. Bij deze hypotheekvorm betaalt u rente over het hypotheekbedrag en premie voor de levensverzekering. Het is niet gegarandeerd dat aan het einde van de looptijd de volledige hypotheek kan worden afgelost.

Traditionele levenhypotheek
Met een traditionele levenhypotheek belegt u in een levensverzekering zodat u aan het einde van de looptijd de volledige hypotheek kunt aflossen. Het is niet met zekerheid te zeggen dat u ook daadwerkelijk de volledige hypotheek kunt aflossen aan het einde van de looptijd.

Aflossingsvrije hypotheek
Met een aflossingsvrije hypotheek mag u 50% van het hypotheekbedrag aflossingsvrij lenen. Over het aflossingsvrije hypotheekgedeelte betaalt u maandelijks enkel de rente. Pas aan het einde van de looptijd betaalt u het geleende bedrag terug aan de geldverstrekker. Op deze wijze profiteert u dus maximaal van de hypotheekrenteaftrek.

Krediethypotheek
Bij een krediethypotheek is uw huis het onderpand voor een doorlopend krediet. U kunt binnen de kredietlimiet zo veel aflossen en opnemen als u wilt tot het besproken bedrag is bereikt. Over het opgenomen krediet betaalt u rente.